Sucha karma dla psa - charakterystyka, zalety, skład
Czym charakteryzuje się sucha karma dla psa dobrej jakości?
Każdy właściciel psa chce zapewnić swojemu pupilowi to, co najlepsze dla jego zdrowia.
Kupując suchą karmę dla psów, należy bardzo dokładnie przemyśleć swój wybór, gdyż na
rynku jest wiele karm, które znacząco odbiegają swoim składem od tego, co jest optymalne
dla organizmu psa. Sprawdź, jak wybrać suchą karmę dla psów, a także, na co dokładnie
zwrócić uwagę.
Układ pokarmowy psa, a wybór suchej karmy
Chcąc zrozumieć, jaka sucha karma dla psa będzie najlepsza, trzeba najpierw poznać
podstawy działania psiego układu pokarmowego. Okazuje się, że wszystkie pasy są
sklasyfikowane jako typowo mięsożerne. Oznacza to, że głównym pożywieniem powinno być
mięso, a rośliny w diecie psa powinny występować w szczątkowej ilości. Wynika to z budowy
układu pokarmowego i sposobu jego działania. Udomowione rasy psów są potomkami
wilków, które żywiły się praktycznie tylko mięsem. Układ pokarmowy przystosował się do
takich warunków, a aktualnie hodowane psy odziedziczyły praktycznie taką samą pulę
genów, która wpływa na sposób odżywiania się.
W przeciwieństwie do zwierząt roślinożernych pies ma w układzie pokarmowym nieco inną
pulę enzymów trawiennych, przez co ich żołądki działają inaczej. To samo dotyczy
pozostałych części układu pokarmowego, a w tym jelit. Są one przystosowane do tego, by
sprawnie trawić mięso, a nie pokarmy roślinne zawierające duże ilości błonnika. Rośliny
mogą występować w diecie psa, jednak ich ilość powinna być niewielka.
Sucha karma dla psa, a dostarczanie witamin
Taka budowa układu trawiennego psa sprawia, że karmiąc go roślinami, naraża się pupila na
problemy żołądkowe. Występują one ze względu na to, że pies nie jest w stanie trawić
prawidłowo dużej ilości tego typu pokarmów, a są one niskokaloryczne, więc pies musi jeść
ich dużo. Nie dość, że nie zapewni sobie niezbędnej podaży energii, to nie będzie też w stanie
uzyskać z takiej diety wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Jeśli taki stan rzeczy
będzie przewlekły, pojawią się nie tylko problemy z trawieniem, ale także liczne kłopoty
związane z chorobami przewlekłymi – choroby wątroby, trzustki, a nawet choroby
nowotworowe i pełne spektrum chorób związanych z niedożywieniem. Duża ilość roślin w
diecie psa będzie dodatkowo szkodzić. Dotyczy to nie tylko świeżych pokarmów roślinnych,
ale też dodatków zawartych w suchych karmach dla psów.
Jaki powinien być skład suchej karmy dla psa?
Sucha karma dla psa powinna mieć odpowiedni skład. Tym, na co trzeba zwrócić uwagę w
pierwszej kolejności, jest zawartość mięsa. Powinno go być relatywnie dużo – i więcej, tym
lepiej. Nigdy nie będzie to 100%, a nawet nie będzie to ilość zbliżona do takiej liczby.
Aktualnie specjaliści zalecają, by sucha karma dla psów miała w swoim składzie przynajmniej
kilkadziesiąt procent mięsa. Jednocześnie należy uważać, by nie była to ilość mniejsza niż
około 15-20%, gdyż pies w swojej codziennej diecie powinien mieć w przeważającej mierze
białka zwierzęce, a nie węglowodany i tłuszcze. Dodatki roślinne powinny być w
zdecydowanej mniejszości, choć także są istotnym składnikiem. Zawsze jednak powinny być
daleko w tyle za mięsem, jeśli chodzi o procentowy udział w składzie całej karmy.
Dodatki witaminowe w suchej karmie dla psów
Dodatki zbożowe są zazwyczaj obecne w tańszych karmach i mają one na celu zwiększenie
gramatury karmy tanim kosztem. Takich należy unikać i wybierać te, które mają więcej
mięsa. Dobre karmy mają jednak także dodatki warzywne lub witaminy syntetyczne. Są one
dobrym uzupełnieniem codziennej diety psa i pozwalają uniknąć niedoborów. Psy przy
niewielkiej ilości takich składników nie będą miały żadnych dolegliwości, a wręcz są one
wskazane. Zawsze jednak powinny być tylko dodatkowym składnikiem do odpowiedniej
ilości mięsa.
Jak wybrać suchą karmę dla psa, która ma składzie dużo mięsa?
Wybierając suchą karmę dla psa, zawsze trzeba zwrócić uwagę na odpowiednią zawartość
mięsa określoną stosunkiem procentowym. Pułapką producentów jest tutaj używanie do
określenia proporcji ilości mięsa, jeszcze przed procesem obróbki. To oznacza, że uwzględnia
się mięso, razem z dużą ilością wody. Po jej odejściu, mięsa zostaje nawet dwukrotnie lub
trzykrotnie mniej. Zawsze należy więc szukać ilości suchego mięsa.
Ponadto należy uważać na zabieg, taki jak określanie np. zawartości kurczaka w karmie.
Producenci karm często podają relatywnie wysoką ilość kurczaka w składzie, jednak dotyczy
to nie tylko mięsa, ale też skór, chrząstek i kości, a więc wszystkiego, co da się zmielić. Mięsa
realnie jest tylko ułamek. Dobra karma to taka, gdzie na początku składu znajduje się
„mięso”, a nie „kurczak” lub inne formy, które mogą świadczyć, że pod tym określeniem
mieści się wszystko, co wcale nie jest samym mięsem. Analizując skład, zawsze trzeba
patrzeć na tył opakowania i tabele ze składem, gdzie producenci mają obowiązek podać
wszystkie składniki i ich ilość. Nie należy zaś sugerować się frontem opakowania, gdzie często
znajdują się jedynie chwytliwe slogany reklamowe.
Zachęcam do zapoznania się z ofertą KOLI-SKLEP: